July 26, 2012

Higipulgad- kas ohutud?

Paljud kasutavad poes pakutavaid tavalisi higipulkasid (Rexona, Garnier jne.)
Kui paljud on aga kursis sellega, kuidas nad toimivad ja milline nende mõju on?
Enamik higipulkasid sisaldab alumiiniumiühendeid. Mine vaata kas ka sinu higipulk sisaldab mõnda alumiiniumiühendit.
Tegelikult on nii, et alumiiniumiühendid blokeerivad mürkide väljumist inimese kehast kaenlaaluste kaudu (mis on üks peamisi piirkondi selle jaoks), seetõttu kogunevad kaenlaalustesse lümfisõlmedesse toksiinid, mis aja jooksul tekitavad mutatsioone lümfisõlmede rakkudes ning viivad rinnavähini
Mõned huvitavamad laused siit leheküljelt veel:

Inimese kehal on ainult mõned piikonnad, mille abil ta saab ennast mürkidest vabastada. Mürgid eemaldatakse higistamise käigus. Antiperspirant, nagu nimigi ütleb (higistamisvastane) kaitseb higistamise eest, blokeerib kaenlaalused higinäärmed ja  teeb võimatuks mürkide väljumise. Mürgid ei kao kuskile vaid keha hakkab neid koguma kaenlaalustesse lümfisõlmedesse. Seal tekkib suur toksiinide kontsentratsioon, mis viib rakkude muteerumise ja vähini. Suur osa rinnavähi kasvajatest tekkivad ülemisse välimisse rinnaosasse – see on piirkond, kus asuvad lümfisõlmed. Viimastel aastatel on täheldataud rinnavähi esinemise sageduse tõusu ka meestel ning see on otseses seoses sellega, et mehed tarvitavad antiperspirante rohkem kui enne.
Seega, vähe sellest, et deodorant blokeerib mürkide väljumist kehast, ta on ise inimesele mürgine. Loomulikult meelitab paljusid inimesi ilus pakend ja meeldiv lõhn kuid siiski tasub mõelda ning teha oma teadlik valik.

Millised oleks siis alternatiivid?
Võiks ja tuleks kasutada midagi looduslikku.
Leidsin siit Postimehe Naistelehelt eksperimendi looduslike deodorantide kohta. Mul on plaan neist mõni igatahes hankida. Lugege see artikkel läbi, minu meelest teadmiseks väga kasulik!

Kasutatakse ka kristallpulkasid. Kristallpulk on naturaalsest kristallsoolast valmistatud pulk, mida tuleb kergelt veega niisutada ning siis kaenla alla hõõruda. Kristallsool hävitab ebameeldiva lõhna, sest ei lase bakteritel levida ja paljuneda, samas ei blokeeri higistamist ja mürkide väljutamist. Selle hankimisel peaks kindel olema, et tegu on originaalasjaga ja kõige mõtekam on see endale muretseda kas apteegist või mõnest ökopoest. Kindlasti tuleb jälgida, et see ei sisaldaks alumiiniumi. Maksab rohkem kui tavalised deodorandid, aga kestab kaua-kaua.
Ise pole ma juba aastaid alumiiniumiühendeid sisaldavaid deodorante kasutanud. Sest olen selle alumiiniumiühendite asjaga kursis. Aga ma arvan, et mõne jaoks on antud teadmine uus.
Hetkel kasutan The Body Shopi Deodry rulldeodoranti "Fresh and floral". Olen sellega üsna rahul.

2 comments:

  1. Ma olen nende alumiiniumivabade deodorantidega hädas. Nt. Loccitain`e oma veab pidevalt alt ja lõpuks haaran ikka Dove`i, kus on ka alumiiniumi... Millised deodorante Sa peale Bodu Shopi oma oled kasutanud? Ehk oskad mullegi midagi soovitada?

    ReplyDelete
  2. Kahjuks/õnneks olen pikemalt truu olnud Bodyshopi toodetele ja midagi muud soovitada ei oska.
    Nüüd on plaan midagi siit artiklist hankida. http://www.naine24.ee/587552/eksperiment-milline-looduslik-deodorant-on-koige-tohusam/

    :)

    ReplyDelete