April 19, 2012

Sildid.

Kui palju teist vaatavad toodete ostmisel koostist? Vahel ikka visatakse silm peale, aga kuna enamik inimeste jaoks on need koostisosad võõrad, siis pikalt sellel ei peatuta. Nuusutatakse, lõhnab hästi..ja ostetaksegi ära. Ütlen ausalt, et ei ole minagi mingi suur erand. Eks ma vahel ikka vaatan, aga üldiselt ei ole see esikohal. Kuigi võib-olla vahel siiski peaks olema.

Põhimõtteliselt võib tootesildil olevad koostisosad jaotada kolmeks. Esimene kolmandik nimekirjast moodustab 80-95% kogu tootest. Teise kolmandikku 1-17% ja viimaste seas olevad nimetused moodustavad väikese osa 3-1 %. Ehk siis need asjad, mis on nimekirja lõpus, neid asju on antud tootes vähe.

Võtan täna luubi alla The Body Shopi oliivi dušigeeli. Analüüsin eespool olevaid asju, kuna neid on suuremas koguses.
Water- asi on selge, tegu on veega.
Sodium Laureth Sulfate -SLS (Ka SDS- Sodium dodecyl sulfate)- Vahutab hästi.  Kasutatakse peaaegu igalpool seepide, šampoonide, dušigeelide, hambapastade jne koostises. Kahjuks on selle kohta palju negatiivseid mõjusid täheldatud. Mida suurem on selle kontsentratsioon (hulk), seda kahjulikum. Võib tekitada nahaärritust, suurem kontsentratsioon ka nahal söövituse. Kui näiteks šampoon silma läheb, siis kipitab ikka mõnusalt eks...see on samuti osaliselt SLS-i sisaldusest tingitud. Samuti mõjutab SLS hormoontasakaalu rikkumist, valkude lagunemist ja on kantserogeense toimega. Tekitab liigselt kuiva nahka. Kui tunned peale pesu, et nahk on kuiv, siis võib asi vahel ka selles olla, et dušigeel mida kasutad, sisaldab SLS-i. Liiga tihe kasutamine võib ka lõpuks tekitada maksatoksikoosi. Ühesõnaga ei midagi head peale vahutamise :)
 Cocamidopropyl Betaine- tegu on sünteetilise ühendiga, mis on saadud kookoseõli modifitseerimisel. Kasutatakse šampoonides, vedelseepides ja muus kosmeetikas emulgaatorina. Samuti ka antistaatikuna juuksetoodetes. Üldiselt on tegu mitteärritava ainega, mõnel juhul on tekitanud allergiat. Aga ka porgand tekitab mõnel inimesel allergiat:) Nii et ei midagi hullu.
 Polysorbate 20- Kasutatakse emulgaatorina, pesuainena. Pole toksiline, kasutatakse ka ravimitööstuses. (Kõik hirmsate nimedega asjad polegi mürgised).
 PEG 40- Looduslik õli, mida saadakse Ricinus communisist. Keemiliselt töödeldud ja seetõttu võib olla toksiline ja põhjustada allergiat. Samuti häirib naha loomulikku niiskustasakaalu, tirides nahast välja naturaalsed õlid.
 Sodium Chloride (keedusool)- kasutatakse vee pehmendamiseks. Et paremini vahutaks. 
 PolyGlyceryl-2-Caprate- Kasutatakse emulgaatorina. Üsna raske mingit informatsiooni leida.
 Phenoxyethanol- Antibakteriaalne aine, kasutatakse palju kosmeetikas. Kasutatakse parabeenide asemel ja tasuks eelistada neid tooteid, kus on sees phenoxyethanol, toodetele, mis sisaldavad parabeene.

Tundub, et järgnevaid nimekirjas olevaid asju kasutatakse vähem. Neid ma ei hakka analüüsima hetkel :)
Oliiviõli kuulub nende koostisosade hulka, mida kasutatakse vähem. Siiski ei saa öelda, et see dušigeel nüüd täis "keemiat" oleks. Kui nad asendaksid SLS-i mõne muu asjaga, siis võiks isegi toodet üsna looduslikuks pidada.:) Praegu aga on SLS antud tootes üks põhiline koostisosa. Ja eks kõik said lugeda, kui halb see tegelikult on.

Lähemalt saab kahjulike ainete kohast informatsiooni ka Gaia Cosmeticsi lehelt. Väga hea ja kokkuvõttev tabel.
Edaspidi võib-olla tutvustangi kahjulikke ühendeid eraldi.

1 comment:

  1. Mitte ei saa aru, kas SDS'i kohta on öeldud sarkasmiga, või tõsiselt mõeldaksegi nii? Antud juhul kui miski sisaldab SDS-i siis ilmselt osta ei tohi? Aga tegelikult on ta ju pindaktiivne aine ehk see aine mis aitab nahalt/pinnalt (kust iganes) mustuse eemaldada.

    ReplyDelete